EDS

2021. gada 1. jūlijā Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (turpmāk – EDS) tiks ieviestas šādas izmaiņas.

  • Jauns EDS lietojumprogrammas saskarnes Application Programming Interface (turpmāk – EDS API) “Taksometru serviss” informācijas par veiktajiem pasažieru komercpārvadājumiem nosūtīšanai Valsts ieņēmumu dienestam (turpmāk – VID) tiešsaistes režīmā.

EDS API “Taksometru serviss” izstrādāta saskaņā ar grozījumiem Ministru kabineta 2019. gada 27. augusta noteikumos Nr. 405 “Noteikumi par pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru” un grozījumiem Ministru kabineta 2019. gada 19. novembra noteikumos Nr. 541 “Noteikumi par tīmekļvietņu vai mobilo lietotņu pakalpojuma sniedzējiem pasažieru komercpārvadājumos ar taksometru un vieglo automobili”.

EDS API taksometra skaitītāja informācijas nosūtīšanai tiek izmantots JSON (JavaScript Object Notation) formāts, kura struktūra un apraksts publicēti VID tīmekļvietnes sadaļā “EDS elektronisko dokumentu formātu apraksti” >> “Pasažieru komercpārvadājumu reģistrācija JSON formāta apraksts”, kā arī ir pieejami EDS sadaļā “Servisu saskarne API” >> “Taksometri” >> poga “Atvērt servisu saskarni”.

Svarīgi! Pirms tiek sākta taksometra skaitītāja informācijas nosūtīšana, pasažieru komercpārvadājumu pakalpojumu sniedzējam, izmantojot EDS API “Taksometru serviss” sadaļu “Pasažieru komercpārvadājumu reģistrs”, obligāti jāizveido API klienta identifikators. Funkcionalitāte būs pieejama lietotājiem no 15.06.2021.

Informācija, kā izveidot API klienta identifikatoru, ir publicēta VID tīmekļvietnes sadaļā “EDS API servisa apraksts” >> “Saistītās datnes” >> datnē Pasažieru komercpārvadājumu pakalpojumu sniedzēju API klientu reģistrēšana Elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

  • EDS pārskatu sadaļā izveidots jauns pārskats “Pārskats par taksometru datu saņemšanu tiešsaistē”, kurā pasažieru komercpārvadājumu pakalpojumu sniedzējam tiks attēlota informācija par tiešsaistes režīmā nosūtītajiem datiem par katru braucienu.

Informācija par pārskata par taksometru datu saņemšanu tiešsaistē struktūru un lietošanas kārtību ir publicēta VID tīmekļvietnes sadaļā “EDS API servisa apraksts” >> “Saistītās datnes” >> datnē Elektroniskās deklarēšanas sistēmas pārskata par taksometru datu saņemšanu tiešsaistē lietošana no 01.07.2021.