Jaunumi Muita Tarifu kvotas

2024. gada 1. janvārī stāsies spēkā Padomes 2023. gada 27. novembra  Regula (ES) 2023/2720, ar ko uz 2024.–2026. gada periodu atver Savienības autonomas tarifu kvotas konkrētiem zvejas produktiem un paredz šo kvotu pārvaldību (turpmāk – regula).

Lai nodrošinātu zvejas produktu ražošanu Savienībā un lai apstrādes industrija saņemtu pietiekamas piegādes, regula nosaka, ka ievedmuitas nodokļa piemērošanu šīs regulas pielikumā uzskaitītajiem produktiem tarifa kvotu robežās aptur vai samazina uz pielikumā norādītajiem periodiem; piemēro norādītās nodokļa likmes un ievēro norādītos apjomus. Ievedmuitas nodokļa piemērošanas apturēšana vai samazināšana attiecas tikai uz produktiem, kas paredzēti lietošanai pārtikā.

Uz tarifa kvotām attiecas galapatēriņa muitas uzraudzība.

Tarifa kvotas nav pieejamas:

  1. Krievijas vai Baltkrievijas izcelsmes produktiem,
  2. produktiem, kuru apstrādi veic mazumtirdzniecības vai ēdināšanas uzņēmumos,
  3. produktiem, kas paredzēti tikai vienai vai vairākām šādām operācijām: tīrīšana, ķidāšana, astes atdalīšana un galvas atdalīšana, griešana, atsevišķi ātri sasaldētu fileju pārpakošana, paraugošana un šķirošana, marķēšana, iepakošana, atdzesēšana, sasaldēšana, dziļā sasaldēšana, defrostēšana, glazēšana ar ledu, atkausēšana, atdalīšana.

Atkāpjoties no iepriekš minētā, tarifa kvotas ir pieejamas produktiem, kas paredzēti vienai vai vairākām šādām operācijām:

  • sakubošana;
  • sagriešana gredzenos un sagriešana sloksnēs – attiecībā uz izejvielām ar KN kodu ex 0307 43 35, ex 0307 43 91, ex 0307 43 92 un ex 0307 43 99;
  • filetēšana;
  • plētņu ražošana;
  • saldētu bloku sagriešana;
  • ar starplikām atdalītu saldētu filejas un galvkāju bloku sadalīšana atsevišķās filejās;
  • sagriešana šķēlēs – attiecībā uz izejvielām ar KN kodu ex 0303 66 11, ex 0303 66 12, ex 0303 66 13, ex 0303 66 19, ex 0303 89 70 un ex 0303 89 90;
  • apstrāde ar aizsarggāzēm, kas atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (EK) Nr. 1333/2008 I pielikuma definīcijai, – attiecībā uz produktiem ar KN kodu 0306 16 99 (Taric 20. un 30. apakšgrupa), 0306 17 92 (Taric 20. apakšgrupa), 0306 17 99 (Taric 10. apakšgrupa), 0306 35 90 (Taric 12., 14., 92. un 93. apakšgrupa), 0306 36 90 (Taric 20. un 30. apakšgrupa), 1605 21 90 (Taric 45., 55. un 62. apakšgrupa) un 1605 29 00 (Taric 50., 55. un 60. apakšgrupa);
  • saldētā produkta sadalīšana vai saldētā produkta termiska apstrāde, lai varētu izņemt neizmantojamos materiālus, – attiecībā uz izejvielām ar KN kodu 0306 11 10 (Taric 10. apakšgrupa), 0306 11 90 (Taric 20. apakšgrupa) un 0306 31 00 (Taric 10. apakšgrupa);
  • pasterizācija – ar KN kodu 0305 20 00 un 1604 32 00;
  • tīrīšana, ja šī darbība ir vienīgā, ko var veikt konkrētai precei, un tīrīšana ir nepieciešama, lai iegūtu lietošanai pārtikā pieņemamu produktu (zivju ikri no pozīcijas 0302; 0303 un 0305, garneles, kas minētas pozīcijā 0306; saldētas mencu (Gadus morhua) sugas zivis, izņemot zivs filejas un citādu zivs gaļu, apstrādei ar KN kodu 0303 63 10, saldētas heka (Merluccius), izņemot Merluccius merluccius, sugas zivis, izņemot zivs filejas un citādu zivs gaļu apstrādei ar KN kodiem 0303 66 11, 0303 66 12, 0303 66 13, 0303 66 19, un saldētas mintaja (Theragra chalcogramma) sugas zivis, izņemot zivs fileju un citādu zivs gaļu pārstrādei ar KN kodu 0303 67 00), un
  • modificētas atmosfēras iepakojums – ar KN kodu 1605 40 00.